B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

3 modalitati simple de a evita defectarea echipamentelor si a preveni coroziunea materialelor


Ce poate afecta buna functionare a echipamentelor?
 

Costurile de mentenanta reprezinta un mare procentaj din costurile totale alocate functionarii echipamentelor industriale. Utilizarea in conditii optime, cu o mentenanta predictiva si o analiza corecta a factorilor ce pot determina deteriorarea, pot garanta o performanta ridicata sistemelor industriale si evitarea unor costuri suplimentare nedorite.

Lipsa de fiabilitate sau neindeplinirea functiilor echipamentelor pentru o perioada de timp conduce la scaderea productiei, cresterea necesitatii reparatiilor de materiale si automat cresterea fortei de munca alocata. Efectele economice sunt imediat sesizate, prin scadera profitului companiei.

Daca o singura bucata critica dintr-un echipament, instalatie, masina, este compromisa din cauza coroziunii, intregul proces de productie poate fi afectat. Cu toate acestea prin adoptatea celor mai potrivite solutii de protectie la coroziune se asigura ca astfel de situatii sunt evitate.

Functionarea nesatisfacatoare a echipamentelor si utilajelor poate fi rezultatul a diferite procese de deteriorare: ruperea (din cauza eforturilor ciclice), coroziunea materialului aparuta ca urmare a mediului de lucru agresiv (chimic, electrochimic), degradarea prin frecare, socuri, abraziune, care conduce la deteriorarea echipamentelor prin uzura.

Multe din piesele metalice din industriile prelucratoare necesita protectia la coroziune sau uzura (protectie la coroziune necesara fie in timpul transportului, depozitarii sau in timpul utilizarii). Exemple tipice pot fi componentele auto, organele de asamblare, benzile de otel, aliajele etc.
 

1. Cunoaste cauzele aparitiei coroziunii pentru a le putea evita la timp 
 

Coroziunea sau ruginirea (cum este mai frecvent cunoscuta) apare de regula atunci cand este prezent simultan aerul si apa, insa prezenta altor acizi sau saruri favorizeaza foarte mult coroziunea, in timp de coroziunea produsa de bacterii poate aparea chiar in absenta totala a oxigenului. Coroziunea poate aparea in orice moment al anului, dar este specifica mai ales atunci cand temperaturile si umiditatea relativa sunt crescute (iulie, august, septembrie).

  • pH-ul unul fluid/ apa

pH-ul unui fluid prezent in timpul prelucrarii este un factor important ce poate conduce fie la aparitia coroziunii, fie la protectia metalului. De exemplu, un pH ridicat va proteja metalele feroase, dar va afecta in mod negativ controlul coroziunii metalelor neferoase (aluminiu, alama, bronz). Este necesar in acest sens verificarea in permanenta a mediului de lucru. Scara pH-ului variaza de la 0 (aciditate) la 14 (maxim de alcalinitate), la mijlocul scalei, 7, fiind punctul neutru. In sistemele de conducte de exemplu, atunci cand pH-ul este mai mare de 8, o pelicula de oxid de cupru se formeaza pe peretii conductei. Acest film actioneaza ca o bariera care incetineste efectele coroziunii. Cu toate acestea, atunci cand pH-ul in alimentarea cu apa este mai mic de 8 pelicula de oxid de cupru se dizolva, conductele fiind supuse actiunii corozive a apei.

  • Duritatea apei

Toata apa contine ioni, ce poate creste rata de coroziune pentru cele mai multe metale. Clorurile, sulfatii si nitratii pot conduce la aparitia coroziunii prin ruperea barierelor de protectia la suprafata metalului. Adaugarea de apa creste rata de agresivitate a mediului, si astfel sansa de aparitie a coroziunii.

Totodata ionii bivalenti reactioneaza cu sapunuri sau emulsifianti pentru a forma compusi cu solubilitate limitata. Cu cat duritatea apei este mai mare, cu atat predispunerea la coroziune este mai mare. Pe baza duritatii totale (grade germane), apa se imparte in urmatoarele grupe: foarte moale 00 – 40, moale 40 – 80, semidura 80 – 120, aproape dura 120 – 180, dura 180 – 250, foarte dura 250 – 500, extrem de dura, peste 500.

  • Bacteriile

Bacteriile pot atat provoca cat si accelera rata de coroziune. In general microorganismele accelereaza coroziunea metalelor, rezervoarelor de otel, instalatii tehnice, care intra in contact cu apa si materiale organice. Biocoroziunea se poate produce in absenta totala a oxigenului, si este produs in principal de doua tipuri de bacterii: bacteriile reducatoare de sulf si bacteriile producatoare de metan. 

  • Coroziunea bimetalica

Coroziunea bimetalica este coroziunea care apare atunci cand doua metale diferite intra in contact unul cu celalalt si se realizeaza un transfer de electorni de la un metal la altul. Rezolvarea consta in aplicarea unui material anticoroziv neferos intre cele doua metale.

  • Atmosfera coroziva

Standardele ISO 12944-2 si SR ISO 9223 clasifica mediile agresive care actioneaza asupra constructiilor in cinci clase de corozivitate atmosferica. Clasificarea corozivitatii se face in baza masuratorilor de timp si de umezeala, precum si a categoriilor de poluare (dioxid de sulf, cloruri etc). Acestea ofera o buna acoperire a atmosferelor rurale, urbane, industriale si marine. (vezi mai multe detalii aici)

Protectia materialele ce trebuie protejate (feroase si neferoase), necesita astfel o abordare specifica, diferite in functie de factorii care contribuie la aparitia coroziunii (mediu marin, flux de radiatii, substante chimice corozive etc). Metalul poate fi parte dintr-un ansamblu (alte metale, garnituri, materiale plastice), compatibilitatea de contact cu alte parti ale ansamblului va necesita o atentie sporita.

In multe cazuri protectia anticoroziva este asigurata de o combinatie de materiale de protectie, cum ar fi o acoperire de rasina, cauciuc anticoroziv sau caramida antiacida.

Pagubele provocate de coroziune sunt legate in mod direct nu numai de pierderile de utilaje sau instalatii ci si de stoparea proceselor de productie, inlocuirea echipamentelor sau chiar siguranta oamenilor.

 

2. Alege metodele de prevenire a coroziunii potrivite industriei tale

 

-       Cu rol de bariera intre factorii externi si suprafata echipamentelor, aplicarea materialelor de protectie anticoroziva se va realiza in functie de conditiile specifice fiecarui proiect in parte (in functie de factorii chimici, termici si mecanici)

-        Alegerea corecta a materialelor utilizate in constructie pentru utilaje si echipamente (vezi mai multe aici)

-        Evitarea punerii in contact a doua metale

-        Prelucrarea atenta a suprafetelor metalice

-        Modificarea pH-ului mediului in coroziune sau a mediului atmosferic (indepartarea gazelor, a apei)

-        Utilizarea materialelor de protectie anticoroziva (care anuleaza complet efectul de coroziune) ce pot fi sub forma de vopseluri, rasini, cauciucuri anticorozive, caramizi antiacide, folii de masa plastica etc.

 

3. Selecteaza echipamentele potrivite 
 

In realizarea echipamentelor si structurilor metalice, selectarea materialelor ce stau la baza acestora este foarte importanta. Factorii ce pot influenta selectarea materialelor pot implica rezistenta la coroziune, planificarea si testare in conditiile mediului de lucru in care ne desfasuram activitatea, proprietatile mecanice, cost, disponibilitate, durabilitate, compatibilitate cu alte componente ale sistemului, ciclul de viata, fiabilitate si aspect. 
 
De aceea este bine sa iei in calcul tipul echipamentului pe care urmeaza sa il introduci in procesele de opeare si in functie de durabilitatea si rezistenta sa. 
 

Info: In 2013 costurile anuale produse de coroziune in SUA depaseau sute de miliarde pe an, ajungand la peste 6,2% din PIB, fiind una din principalele probleme semnalate in sectorul industrial.