B-Team Corrosion Protection RO Ro   EN En   FR Fr   DE De   IT It   ES Es

Ghidul complet de selectie a protectiilor anticorozive industriale

protectie la coroziune protectie suprafete metalice protectie la rugina

 

 

protectie la coroziune

 

Lipsa de fiabilitate sau intreruperile in functionarea echipamentelor pentru o perioada de timp conduce la scaderea productiei, cresterea necesitatii reparatiilor de materiale si automat cresterea fortei de munca alocata. Efectele economice sunt imediat sesizate, prin scadera profitului companiei.

Alegerea celor mai potrivite solutii de protectie la coroziune si abraziune asigura evitarea unor astfel de situatii.


Cum alegeti sistemele potrivite de protectie la coroziune


Inainte de alegerea sistemelor de protectie e important sa cunoasteti ce factori determina uzura avansata a echipamentelor si utilajelor.

Cele mai eficiente sisteme de protectie vor fi selectate in functie de agresivitatea mediului si de factorii ce pot influenta calitatea echipamentelor


Stresul chimic: prezenta unor substante chimice agresive. Acestea pot afecta stratul de protectie al constructiei metalice (acid clorhidric, acid sulfuric).


Stresul termic: supunerea materialelor la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate poate duce la deteriorarea suprafetei metalice (aparitia de crapaturi, desprinderea unor bucati din material). Coroziunea poate aparea mai ales atunci cand temperaturile si umiditatea relativa sunt crescute (iulie, august, septembrie) sau cand apare variatia brusca de temperatura.


Prezenta umiditatii: aceasta situatie favorizeaza aparitia coroziunii, precum si pH-ul fluidului (apei) prezent in timpul prelucrarii. Scara pH-ului variaza de la 0 (aciditate) la 14 (maxim de alcalinitate), la mijlocul scalei, 7, fiind punctul neutru. Trebuie sa tineti cont de pH si modul in care acesta afecteaza suprafetele (de exemplu un pH ridicat va proteja metalele feroase, dar va afecta in mod negativ controlul coroziunii metalelor neferoase (aluminiu, alama, bronz). Se recomanda verificari periodice a mediului de lucru.


Stresul mecanic: impactul a doua metale poate duce la pierderea stratului de protectie. In aceasta situatie, structura metalica este expusa factorilor agresivi din mediul de lucru.


Bacteriile: pot accelera coroziunea metalelor prin biocoroziune. Acest lucru se poate petrece si in absenta totala a oxigenului, si este produs in principal de doua tipuri de bacterii: bacteriile reductoare de sulf si bacteriile producatoare de metan.

 

Sfaturi si bune practici in aplicarea protectiilor anticorozive


Cu rol de bariera intre factorii externi si suprafata echipamentelor, aplicarea materialelor de protectie anticoroziva se va realiza in functie de conditiile specifice fiecarui proiect in parte (in functie de factorii chimici, termici si mecanici). Pentru aceasta ar trebuie sa tineti cont de:

▪ Recomandarile producatorului
▪ Metodele de pregatire a suprafetelor in conformitate cu standardele cerute
▪ Intervalele de timp intre pregatirea suprafetei, amorsare si aplicarea materialelor finale
▪ Tipurile de materiale utilizate
▪ Metoda de aplicare specifica in concordanta cu materialul
▪ Numarul de straturi care trebuie aplicate si intervalul de timp de aplicare intre straturi
▪ Grosimea filmului umed si uscat pentru fiecare strat
▪ Conditiile de aplicare necesare pentru fiecare strat (temperatura, umditate etc) ▪ Detalii pentru tratamentul sudurilor, conexiuni cu suruburi etc
▪ Procedurile de minimizare daune
▪ Se va aplica pe suprafete curate, fara pete de grasime sau urme de alte materiale
▪ Asigurarea ventilatiei pentru reducerea umiditatii
▪ Gestionarea atenta a contactului cu alte materiale
▪ Eliminarea defectelor de suprafata prin polizare, slefuire, chituire etc.
 

Descarca Ghidul complet de selectie a protectiilor anticorozive industriale